Vidste du, at kun 2 % af danske børn er med til at lave mad hver dag*? Mange forældre oplever udfordringer med at få børnene med i køkkenet, men der er stor interesse for at ændre på det – og det er her, vi gerne vil hjælpe.
Derfor er vi gået sammen med TV-kokken Hannah Grant, som brænder for at vise, at det faktisk kan være både sjovt og nemt at have børnene med i køkkenet, når der skal laves aftensmad – og børnene kan endda også lære en ting eller to, som de kan få gavn af resten af livet.
I samarbejde med Hannah Grant vil vi gøre det nemt og sjovt at lave mad med familiens køkkenhelte. Derfor har vi sammen udviklet 3 opskrifter, der tager maksimalt 25 minutter at lave. Smagene er i top, og retterne er nemme at gå til for både små og store kokke.
Spørgeundersøgelsen er udført af Norstat i januar 2025 og omfatter 1006 danskere i alderen 20-64 år med hjemmeboende børn.
Danmark er flere gange blevet kaldt en takeaway-nation – og det er ikke uden grund. Flere og flere danskere vælger nemlig hurtige løsninger som takeaway, for det har aldrig været nemmere at bestille en pizza – endda med levering lige til døren.
Udover at ty til takeaway har mange danskere også tendens til at vælge de nemme retter fra fryseren, når der skal aftensmad på bordet. En færdigret eller tupperware-bøtte i mikroovnen efter en lang dag er trods alt nemt og bekvemt.
Men det store spørgsmål er: Hvad er der blevet af de hjemmelavede måltider? Måske er det tid til finde glæden ved at lave mad fra bunden igen – uden at det behøver at være besværligt. Og det er netop dét, vi vil prøve på med Hannah Grants undervisning og opskrifter.
Mange forældre vil gerne have børnene mere med i køkkenet, men det er ikke altid nemt at få det til at ske. Kun 2% laver mad med deres børn hver dag * , og kun 7 % tager børnene med i køkkenet 3-4 gange om ugen. 10 % af forældrene laver aldrig mad med deres børn *. Men hvad skyldes det? 26 % fortæller, at manglende tid og overskud i hverdagen gør det svært *, og 25 % oplever, at børnene ikke er så interesserede i at hjælpe til *.
Mange forældre oplever udfordringer med at få de små køkkenhelte med i køkkenet, men der er heldigvis også en tydelig lyst til forandring at spore. Hele 67 % forventer nemlig, at de fremover vil engagere deres børn mere i madlavningen *. Samtidig er 75 % enige i, at madlavning bør være en naturlig del af børns opvækst *, og 94% mener, at det er forældrenes ansvar at lære børnene at lave mad *. Tallene peger på, at mange forældre både har lyst til og ser vigtigheden af at inddrage børnene i madlavningen.
Spørgeundersøgelsen er udført af Norstat i januar 2025 og omfatter 1006 danskere i alderen 20-64 år med hjemmeboende børn.
Er du i tvivl om, hvad du kan sætte dit barn til i køkkenet? Brug barnets alder som pejlemærke, og find inspiration i guiden her:
Børn på 2-3 år elsker at hjælpe til i køkkenet, men det kræver både tid, tålmodighed og lidt ekstra opmærksomhed på sikkerheden. Lad dem føle på råvarerne, hjælpe til med at røre i dejen eller skære bløde ting som banan ud.
Børn på 3-7 år er ofte nysgerrige på arbejdet i køkkenet, så udnyt lysten med en god skammel og sikre arbejdsforhold. Giv dem til opgave at slå æg ud, røre fars sammen eller smage maden til.
Børn på 7-11 år kan mere i køkkenet, så giv dem plads til at prøve, og acceptér småfejlene. Lad dem skære grøntsager ud, følge simple opskrifter eller bage en kage. De vil også elske at være med til at vælge opskrifter.
Børn på 11-14 år kan klare det meste i køkkenet, men her kan motivationen svinge. Giv dem derfor lov til selv at finde opskrifter, handle ind eller lave mad med vennerne.
Børn på 14-16 år kan sagtens lave mad selv, så gør det til en fast del af deres huslige pligter. Giv dem ansvar og plads til at eksperimentere – også selvom deres metode er anderledes end din.