HelloFreshIconChevronRightSmallMaltidskasserIconChevronRightSmallMadspild
HelloFresh Logo

Hvordan går det med madspild i Danmark?

Reste-retter, planlagte indkøb og et ekstra øje på holdbarheden. Danskerne ved, hvordan kampen mod madspild skal håndteres. Men hvor godt klarer vi os egentlig i forhold til nabolandene? Hvad, synes vi, er sværest? Og hvordan mener vi selv, vi kan blive endnu bedre? Læs med, når HelloFresh stiller skarpt på det danske madspild.
Reste-retter, planlagte indkøb og et ekstra øje på holdbarheden. Danskerne ved, hvordan kampen mod madspild skal håndteres. Men hvor godt klarer vi os egentlig i forhold til nabolandene? Hvad, synes vi, er sværest? Og hvordan mener vi selv, vi kan blive endnu bedre? Læs med, når HelloFresh stiller skarpt på det danske madspild.

Vi smider mindre og mindre ud

I hver eneste uge af 2022 smed danskerne mad ud for 148 kroner i gennemsnit. Det viser HelloFresh' globale undersøgelse i samarbejde med YouGov. Det lyder måske ikke af meget, men alligevel blev 23 % af den danske mad til madspild. I 2023 ligger det ugentlige beløb på 140 kroner - otte kroner mindre end året før. Det giver én procent mindre madspild sammenlignet med sidste år, og det er et skridt i den rigtige retning.<br> <br> Men vi kan stadig gøre det bedre! For tallene viser, at danskerne ER bevidste om, at de skal gøre noget mere for at mindske madspild. Derfor kan du her på siden læse om alternativer til at bekæmpe madspild i hverdagen. Så kan du, dine venner eller din familie måske blive inspireret til at tage kampen mod madspild til nye højder og få tallet endnu mere ned til næste år?
highlighted-content-image
<h2>Danskerne går forrest i kampen mod madspild</h2>

Danskerne går forrest i kampen mod madspild

Er du topmotiveret for at spilde mindre og mindre mad hver dag? Så har du noget tilfælles med mange andre danskere og endda nordmænd.

87% af danskerne går i nogen, høj eller meget høj grad op i at mindske madspild. I Norge er det samlede tal 84%. Det giver et samlet billede af en skandinavisk kultur - og især dansk kultur - hvor det er vigtigt for størstedelen at bekæmpe madspild. Du kan se, hvordan tallene præcist fordeler sig, i grafen til højre.

For budgettet og klimaets skyld

Vi danskere ved, hvad vi vil. I hvert fald når det kommer til madspild. Det er nemlig kun ganske få af os, der ikke har interesse i at bekæmpe maden, der ender i skraldespanden - eller ikke har en holdning til det. Faktisk kun 4%. Det tegner et billede af, at vi - overordnet set - i Danmark ved, hvad vi vil, hvorfor vi vil det, og hvordan vi gør det, når det handler om at bekæmpe madspild. <br><br> 77% af os mindsker madspild for at spare penge, mens 67% også gør det for klimaets skyld. Vi mindsker madspild for at komme de stigende priser i forkøbet og for at give et personligt bidrag til klimakampen. Giver madspild også mening for dig i forhold til pengepungen og klimaet? Det kan også være, du er en del af de 9%, der mindsker madspild for også at blive mere kreativ i køkkenet.
highlighted-content-image
<h2>Mere orden - mindre madspild</h2>

Mere orden - mindre madspild

Læg rodet på køl - det spilder mindre


Åbne pålægspakker, halvtomme dressinger og skåle med gårsdagens rester. Hver tredje dansker kender det: kaos i køleskabet. Men ved at få styr på, hvad der er i dit køleskab, kan du bedre holde øje med, at du ikke overskrider udløbsdatoerne - og at din mad ikke går til spilde.

Du kan sætte de fødevarer forrest, som er tættest på at løbe ud, eller placere de madvarer sammen, som minder om hinanden. Så er der ikke noget, der bliver glemt på den bageste hylde.

Med et bedre system over din mad, kan du planlægge dine måltider bedre og anvende ingredienserne, inden de når udløbsdatoen. Så får du brugt maden, inden den bliver dårlig, og samtidig undgår du unødvendige impulskøb, som du alligevel ikke får brugt.
<h2>Fem simple tips</h2>

Fem simple tips

HelloFresh har lavet fem simple tips, så du skabe et bedre overblik over dine kølevarer, mindske madspild og tage kontrollen tilbage.

  1. Undgå at placere mælk og æg i køleskabslågen. Lågen er det varmeste sted - opbevar i stedet mindre fordærvelige fødevarer her.
  2. Opbevar rå fødevarer på nederste hylde, da den koldeste placering i køleskabet er nederste hylde.
  3. Undgå at blande frugt og grønt i køleskabsskuffen. Frugt udskiller stoffet ethylen, der får grøntsagerne til at blive dårlige hurtigere
  4. Opbevar rester og løse ingredienser i klare beholdere. Med gennemsigtige beholdere kan du se og bedre huske, hvad du har og ikke har på køl.
  5. Placér rester og spiseklare madvarer på øverste hylde. Øverst har du det bedste overblik over den mad, du skal have brugt hurtigt - som rester, færdigretter, pålæg og yoghurt


Få flere tips til madlavningen her!.
<h2>Sådan bekæmper vi madspild</h2>

Sådan bekæmper vi madspild

“Madspild” bliver defineret som dén del af vores affald, der kunne være blevet anvendt til mad til mennesker. Så hvorfor ikke starte der? En stor del af os - hele 63% - bruger madrester i nye retter, så de ikke går til spilde.

64% tager et mere grundigt kig på maden og råvarernes holdbarhedsdato, inden de ryger i indkøbskurven.

Og er du en af dem, som planlægger dine madindkøb og måske endda laver en ugentlig madplan? Så er du en del af de 57% danskere, som forsøger at mindske det daglige madspild gennem planlægning.

Vi ved, hvor det går galt

<h2>3 gode råd</h2>

3 gode råd

39% af de adspurgte danskere mener, at vi hverken er bedre eller dårligere end vores skandinaviske naboer til at bekæmpe madspild.Men vi kan altid blive bedre. Læs vores tre råd til mindre madspild i hverdagen.

1. Brun kan bruges: Er bananen blevet mørkere? Eller er æblet stødt og melet? Så skal du ikke smide det ud. Bananer bliver brune af at ligge i køleskabet, selvom de er friske indeni. Og æbler, der har ligget længe, kan stadig bruges i for eksempel juice eller tærter.

2. Lodden og stadig lækker: Selvom champignonen har fået hvid pels omkring roden, skal du ikke smide den ud - det er nemlig ikke skimmelsvamp. Og har den faste ost fået en mugplet? Skær den væk, og så er osten så god som ny.

3. Slatter der batter: Er der lidt kaffe tilbage i kanden eller en smule vin i flasken? Så lad være med at hælde det ud i vasken. I stedet kan du fryse væsken ned i isterningebakker. Her kan du bruge kaffeisterningen i din hjemmelavede iskaffe, mens vinen er perfekt i risotto eller rødvinssovs.
<h2>Bliv inspireret til at mindske dit eget madspild</h2>

Bliv inspireret til at mindske dit eget madspild

43% mener, at de kan gøre endnu mere for at mindske madspild - men mange ved ikke hvordan. Faktisk er det 24%, som slet ikke får nogen form for inspiration til måder at bekæmpe madspild på. Men det kan HelloFresh hjælpe med!

Hos os kan du finde spændende opskrifter, så du kan få brugt dine madvarer på nye måder. Og så sender vi altid kun de præcise mængder af ingredienser med vores måltidskasser, så du aldrig har mad tilovers. Sådan gør vi det nemt, nyt og bekvemt at bekæmpe madspild!
HelloFresh Logo

Hvordan går det med madspild i Danmark?

Reste-retter, planlagte indkøb og et ekstra øje på holdbarheden. Danskerne ved, hvordan kampen mod madspild skal håndteres. Men hvor godt klarer vi os egentlig i forhold til nabolandene? Hvad, synes vi, er sværest? Og hvordan mener vi selv, vi kan blive endnu bedre? Læs med, når HelloFresh stiller skarpt på det danske madspild.
Reste-retter, planlagte indkøb og et ekstra øje på holdbarheden. Danskerne ved, hvordan kampen mod madspild skal håndteres. Men hvor godt klarer vi os egentlig i forhold til nabolandene? Hvad, synes vi, er sværest? Og hvordan mener vi selv, vi kan blive endnu bedre? Læs med, når HelloFresh stiller skarpt på det danske madspild.