I aften går den kulinariske rejse til Norge, og vi steger rustikke kødboller, som vi derefter blander med en dejlig sauce med tyttebærsyltetøj, rødvin og oksebouillon. Vidunderligt tilbehør er hvidløgsstegt grønkål med tranebær og cremet kartoffelmos.
Læs produktets etiket for at få al information om ingredienser og allergener. Tjek venligst de ingredienser, du allerede har derhjemme for at sikre, at de passer til dine allergi- og diætbehov.
250 g
Hakket oksekød
4 g
Oksebouillon
500 g
Bagekartoffel
50 g
Grønkål, skåret
25 g
Tyttebærsyltetøj
1 stk
Løg
60 g
Rødvinssauce
(Indeholder Sulfitter)
½ stk
Hvidløgsfed
20 g
Tranebær
(Kan indeholde Nødder, Jordnødder, Sesam)
25 g
Rasp
(Indeholder Gluten, Hvede)
3 spsk
Mælk (trin 1)
½ tsk
Salt (trin 1)
1 stk
Æg (trin 2)
½ tsk
Salt (trin 2)
½ spsk
Smør (trin 4)
¼ tsk
Salt (trin 4)
½ dl
Vand (trin 5)
½ spsk
Olivenolie (trin 5)
¼ tsk
Salt (trin 5)
Bring en mellemstor gryde med saltet vand i kog.
Skræl kartoffel, og skær i 2 cm tern.
Kog kartofler i 11-13 min, eller indtil de nemt kan deles med en kniv. Hæld vand fra, og tilsæt mælk [3 spsk | 6 spsk], salt [½ tsk | 1 tsk] og et nip peber. Mos med en kartoffelmoser eller gaffel, og stil til side med låg på.
TIP: Tilsæt eventuelt en klat smør for en mere cremet mos.
Imens, bland hakket oksekød, æg [1 stk | 2 stk], rasp og salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Form fars til kødboller (4 pr. person), og overfør til en tallerken
Opvarm en smule olivenolie i en stegepande på middelhøj varme. Steg kødboller i 12-14 min, eller indtil gyldne og gennemstegte (sænk til middel varme, når de er brunet), og overfør til en tallerken.
VIGTIGT: Kødbollerne er færdige, når kødet er gennemstegt og uden antydning af rødt.
Skær løg i tynde, halve skiver.
Pres eller hak hvidløg [½ stk, 2P] fint.
Smelt smør [1/2 spsk | 1 spsk] i en anden gryde på middel varme.
Svits hvidløg i 1 min, eller indtil velduftende.
Tilsæt grønkål, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] og et nip peber, og sænk til middellav varme.
Tilsæt tranebær, og rør i 3-4 min, eller indtil bløde.
Opvarm olivenolie [1/2 spsk | 1 spsk] i samme stegepande på middel varme.
Steg løg i 3-4 min, eller indtil bløde.
Tilsæt vand [1/2 dl | 1 dl], tyttebærsyltetøj [1/2 pakke, 2P], rødvinssauce, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] og oksebouillon, og rør rundt. Tilsæt kødboller, sænk til middellav varme, og lad simre i 2-3 min, eller indtil let tyknet.
Anret kartoffelmos og kødboller på tallerkener.
Top med sauce.
Server med grønkål.